sâmbătă, 20 august 2011

ADIO, MISTER BASHO!

LANSARE DE CARTE
ADIO, MISTER BASHO!



OBSERVATORUL DE BACĂU, 25 martie 2011

 

Întâlniri admirabile


        Joi după-amiaza, de la ora 17.00, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean s-a desfăşurat o nouă ediţie a manifestării complexe „Întâlniri admirabile”, organizatori şi moderatori, totodată, fiind profesorii Ghiorghi Iorga – inspector şcolar şi Gabriel Stan – directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tăbăcaru”. Punctul forte al manifestării a fost lansarea noului volum al cunoscutului poet băcăuan Ştefan Dincescu, intitulat  „Adio, Mister Bashô!”. Volumul a fost prezentat de criticul literar Petre Isachi şi de autorul însuşi. Conferinţa lunii a avut ca temă, de această dată, „De la Gutemberg la Bill Gates” şi a fost susţinută de profesorul şi poetul Dan Petruşcă, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu”. În programul manifestării au mai fost incluse o expoziţie de carte veche aflată în Biblioteca C.C.D. Bacău (expoziţie organizată de bibliotecar-metodist Oana Jianu) şi un concert de muzică clasică, susţinut de elevi ai Colegiului de Artă „George Apostu”. Şi-au dat concursul Raymond Cimpoieşu (prof. Emil Stancu), cvartetul de coarde coordonat de prof. Irina Puşcalău (Monica Bejenaru, Cristina Şarpe, Victor Goldan şi Andreea Brăilescu), duetul (două viole) compus din Monica Bejenaru şi Chelina Solot şi cvartetul de percuţie (Ana-Eliza Drăgoi, Vlad Băbuş, Alexandru Beldescu, Vlad Popa), coordonat de prof. Dan Asofiei. O manifestare de ţinută, aşa cum au fost, de altfel, toate ediţiile de până acum ale „Întâlnirilor admirabile”. Felicitări organizatorilor!
ŞTEFAN  OLTEANU





 Ştefan Dincescu, poetul, e dublat de un filolog care ştie pe ce lume trăieşte în materie de poetică. Cunoaşterea marii poezii româneşti şi străine, dar şi talentul ieşit din comun au iscat această nelinişte deopotrivă stilistică şi metafizică, niciodată potolită de la un volum la altul. Când crezi că l-ai ghicit, că l-ai prins într-o formulă poetică valabilă cel puţin o vreme, constaţi că el a fugit deja la alta. Nu-ţi lasă răgazul să-l intuieşti sau să emiţi, despre poezia lui, o judecată critică.  

După ce ne-a făcut câteva surprize – traduceri imaginare, poeme cu două uşi, poeme pe două clape, experimente (inter)textualiste – iată acest volum cu titlul ironic: Adio, Mister Bashô! (era să cred că sensul celui de-al doilea cuvânt e secret, enigmă sau taină!). Poetul e în răspăr cu toată lumea, de ieri şi de azi, cu poeţii şi poezia, cu el însuşi. Iconoclastia e, pentru Ştefan Dincescu, nu numai o formă de manifestare artistică, dar pare a fi şi o formă de viaţă personală.
GHEORGHE  IORGA

Din prefaţa cărţii Adio, Mister Bashô!

(Editura Amphion, Bacău, 2010)